بخشی از متن کتاب
تعريف مشاوره ازدواج
قطعا با خانوادههایي روبه رو شده ايد كه پس از ازدواج با مشكلات زيادي مواجه شدهاند. گاه كانون خانواده به قدري ناراحت كننده و متشنج است كه تنها راه حل، طلاق و جدايي است و طلاق خود نيز عواقبي نابهنجار به دنبال دارد.
- زن و شوهري كه از نظر فرهنگي فاصله دارند.
- زن و شوهري كه از نظر درجه تحصيلات اختلاف دارند.
- زن و شوهري كه معتقد به اديان متفاوت مي باشند.
- زن و شوهري كه از نظر اجتماعي در طبقات متفاوتي قرار دارند.
- زن و شوهري كه وضع مالي متفاوتي دارند.
- زن و شوهري كه توافق اخلاقی ندارند و …… .
چنين افرادي در زندگي نميتوانند هماهنگي ايجاد نمايند و در نتيجه از زندگي شيرين خانوادگي بهرهاي نميبرند.
تشكيل خانواده در صورت موفقيت، سعادت و در صورت عدم موفقيت، ناراحتي و مشكلات زيادي به دنبال دارد كه اهميت مشاوره قبل از ازدواج را تاييد مينمايد.
در مشاوره ازدواج به مراجع كمك مي شود تا مناسب ترين همسر را انتخاب كند و مراحل ازدواج را به بهترين نحو انجام دهد.
بنابراين مشاور بايد نسبت به شناخت زوجين و خانوادههاي آنان و تمام عواملي كه در زندگي زناشویي دخالت دارند، اقدام كند و مراجع را در جهتي كه زوجين هماهنگي بيشتري داشته باشند، هدايت نمايد. مشاور ازدواج بايد صلاحيت لازم را داشته باشد تا از عهده اين امر مهم برآيد.
اهداف ازدواج
اهداف ازدواج پاسخ به نيازهاي رواني و جسماني و ايجاد كانون انس، الفت، آرامش، رأفت و مهرباني بين زن و مرد و كمك به تعادل و رشد يكديگر در سايه عفت و پاكدامني است. براي تحقق اين اهداف بايد تمام مراحل ازدواج بر اساس اصول شرعي و علمي با استفاده از مشاوران ذيصلاح انجام گيرد. يكي ديگر از هدفهاي ازدواج كه نتيجه اهداف كلي بالا است، ادامه نسل و تربيت فرزندان صالح است كه بار سنگيني بر دوش والدين مي باشد و ايجاب ميكند كه هر دو با رعايت اصول تعليم و تربيت در پرورش آنان بكوشند و به جاي تبعيت از اصل كميت يعني فرزندان زياد غير صالح به توليد فرزند كمتر ولي صالح و مهذب همت گمارند.
بطور كلي ميتوان گفت اهداف ازدواج عبارتند از:
- نيل به آرامش و سكون
- تامين نيازهاي جنسي و توليد نسل
- تكميل و تكامل
- سلامت و امنيت اجتماعي
- تامين نيازهاي رواني- اجتماعي
ضرورت مشاوره در ازدواج
در زندگي نقاط تعيينكنندهاي وجود دارد كه سرنوشتساز است. با اين كه در مواجهه با هر مشكل، مراجعه به مشاور ضرورت دارد ولي مهم ترين آن تصميم گيري در انتخاب همسر است. دختري كه مواجه با خواستگاران متعدد است و يا پسري كه از بين دختران زيادي ميخواهد به انتخاب بپردازد در يك مرحله بحراني از زندگي قرار دارد. بحران فكري زماني بيشتر ميشود كه در آستانه تصميم گيري است. دختر دانشجویي ساعت 10 شب به نگارنده زنگ زد كه نزديك است ديوانه شوم، من هر طور شده بايد شما را ببينم. قرار است فردا شب به خواستگاري من بيايند. نمي دانم بپذيرم يا خير. كمكم كنيد، شب خواب ندارم، نميتوانم تصميم بگيرم. بالاخره قرار شد صبح روز بعد در دانشگاه با او ملاقات كنم و مشاورهاي در اين مورد انجام شود. او دو خواستگار همزمان داشت و شرايط هر دو مشابه بود. بالاخره پس از يك ساعت مشاوره به جایي رسيد كه با خيال راحت در انتخاب يكي از آن دو تصميم گرفت. مشاوره در آستانه ازدواج از اهميت ويژه اي برخوردار است وگاه غفلت از اين امر و انتخاب نامناسب با وجود بررسيها وتحقيقات قبلي ممكن است منجر به شرايطي در زندگي شود كه نشاط و زندگي شاد وسعادتمند را از فرد بگيرد و برعكس يك مشاوره به موقع و گزينش مناسب، نشاط و سعادت را در طول عمر موجب گردد.
پرسشهاي جوانان در آستانه ازدواج
براي جوانان در آستانه ازدواج سوالات زيادي مطرح است. در مورد هر يك از اين سوالات و رسيدن به بصيرت و تصميمگيري مناسب نياز به مشاوره است. نمونه اي از پرسشهاي دختران در اين مورد عبارتند از:
…