بر خلاف درمان مراجع محور، مصاحبه انگیزشی اهداف خاصی را دارا است و آن اهداف از یک سو عبارتند از کاهش دوگانگی ها و یا کاهش دمدمی بود فرد در مورد تغییر و از سوی دیگر به دنبال افزایش انگیزه های ذاتی برای تغییر فرد هستند . مصاحبه انگیزشی در سرشت و طبیعت خود مبتنی بر نقاط قوت است و بر انگیزه فرد و فعال سازی تجربه و تخصص مراجع ساخته می شود.
در این منبع مطالبی آورده شده است که کاربردی و قابلیت عملی شدن را داشته باشد. لذا از مددکاران اجتماعی انتظار می رود که با استفاده از این رویکرد در کمک به مددجویان نهایت تلاش خود را در جهت تغییر آنان انجام دهند.
مقدمه
مصاحبه انگیزشی یک روش شخص محور و مبتنی بر همکاری است که شامل هم فلسفه و هم روش است. روح مصاحبه انگیزشی شامل چندین عنصر است که در یک راستا با ارزشها و اصول اخلاقی در مددکاری اجتماعی قرار دارد و به صورت جزئیتر، از جمله شامل مشارکت، پذیرش، همدلی و … است. تأکید مصاحبه انگیزشی بیش از آنکه بر مواجهه و برچسب زدن بر مراجعان بپردازد بر مشارکت و همکاری استوار است که هم ردیف با ارزشهای اساسی در مددکاری اجتماعی و کرامت انسانی است. بخشی از درک کرامت انسانی این است که مداخله تمام وجود شخص را در نظر میگیرد که شامل نقاط قوت در کنار مشکلات و نقاط ضعف است. مصاحبه انگیزشی در سرشت و طبیعت خود مبتنی بر نقاط قوت است و بر انگیزه فرد و فعالسازی تجربه و تخصص مراجع ساخته میشود. مراجعان نه به عنوان افرادی ناکارآ و یا همراه با آسیب مشاهده میشوند، بلکه آنها پیش از آنکه دچار آسیب شده باشند به عنوان افرادی که نیاز به تغییر دارند دیده میشوند و حرفه مددکاری اجتماعی، تسهیلگر این روند و فرآیند است. در تهیه این منبع تلاش شده است مطالبی آورده شود که کاربردی و قابلیت عملی شدن را داشته باشد. لذا از مددکاران اجتماعی انتظار می رود که با استفاده از این رویکرد در کمک به مددجویان نهایت تلاش خود را در جهت تغییر آنان انجام دهند.